Besses blogg

Besses blogg

Ny Tandis!!!

Här på gårdenPosted by Karin Tue, February 07, 2012 20:14:48

Hej på er!

Vilken dag! Tur inte alla dagar är som denna...

I morse när jag bara hade hunnit sätta i mig halva min frukost av höbalen i hagen dök Matte upp och skulle ha med mig in. Först tänkte jag att att det redan var helg, värst vad morgonpigg hon var en lördag men sen kom jag ju på att det var tisdag idag och började ana oråd. När sen fleecetäcke, transportskydd och boots kom fram började jag bli riktigt sur... Vafaann? Komma har och tro att man kan dra iväg med mig hur som helst i detta hala väglag?

Tyvärr hade jag inte så mycket att säga till om för Matte hade tydligen beställt tid åt mig hos kliniktandläkaren igen och det var inte läge att komma försent. Jag testade lite genom att inte vilja gå på släpet men när Birgitta, Björn, Karin och Hasse helt plötsligt stod där villiga att bära ombord mig om jag inte gick själv insåg jag helt enkelt att det kanske var läge att ge med sig. visade sig vara smart eftersom Birgitta bjöd på godis!

Sen åkte vi! Världens snällaste Hasse var den körde med sin fina fyrhjulsdrivna bil.

Väl framme provade jag att vägra gå in på kliniken också men då blev Matte faktiskt riktigt trött på mig och lite sur. Men när jag sen inte ville gå fram till undersökningsrummet kom en snäll, söt och trevlig sköterska och hjälpte mig på andra tankar. Givetvis var jag rätt drogad just då så kanske verkade hon sötare och snällade än hon egentligen var? Ponnyenvis sa matte att jag var. Tack, det tar jag som en komplemang!

Jaja, till slut hade jag på något sätt hamnat i undersökningslådan i alla fall.

Jag fick en ny tandis eftersom min vanliga är mammaledig. Henriette tror jag hon hette... Trevlig tjej, om det inte hade varit för att hon skulle in i munnen och rota. Hon hade läst mina journaler som Karolina skrivit men när hon tittade mig i munnen sa hon faktiskt att hon tyckte det såg betydligt bättre ut än vad hon hade trott var möjligt när hon läst det som skrivits.

Tandköttet kring tanden jag tappade i somras var täckt med gammal mat (som jag ju sparat till mellanmål) men när hon snodde det för mig visade hon Matte att tandköttet hade läkt ihop bra och såg ljusrosa och fint ut. Undrar om hon hade vett att äta upp käket sen för jag fick inte tillbaka det? Dom här tänderna i överkäken (P1??) som nästan har varit borta förut var nu helt försvunna. Detta har varit Mattes fasa, och kanske min med, för tänk om det blir stora sår? Men faktiskt så var tandköttet även där ljusrosa och fint och hade ingen tendens till inflammation.

Tandis sa också att jag bara hade lite foderpackningar och inga nya tänder var tappade sen sist. Hon fixade en kant på en tand som tryckte lite i kinden bara och slipade ner mina långa tänder i underkäken så att de inte skulle växa sig för långa. Däremot var en av kanintänderna(!) väldigt lös och det var visst bara en tidsfråga innan den skulle trilla ut. Hon tog bort en liten bit av den som satt riktigt lös men resten sa hon skulle får ta den tid som behövdes. Matte lovade att hålla koll och spola rent lite då och då men så får vi hoppas att det läker fint av sig själv. Tydligen skulle jag till och med få en egen tandborste så att hon kan borsta rent runt den tanden.

Hasse har varit fotograf idag, tack snälla för det! Men här vet jag inte vilket undersökningsrum han tagit bilden i? Hittade han en flodhäst i grannrummet, kanske? Eller är det fortfarande jag?

Sen fick jag beröm för mina fina framtänder och för att jag var i fin form och fin och glansig i pälsen. Matte fick beröm för att gett mig bra foder anpassat till mina behov men kunde gärna ge mig lite till så att jag fick mera hull så att jag hade lite mera att ta av om jag skulle få något akut problem (jag sa ju att hon var snäll min Tandis!). Så nu hoppas jag på lite större portioner... I och för sig har Matte nyligen höjt min giva lite så jag kanske borde vara nöjd? Eller vad tror ni, kan jag få henne att ge mig mer än nu? Jag får ju "bara" två stora skopor av korn och lusern och nästan en skopa betfor per dag utöver hö. Enorma mängder, hade jag vetat att man kunde få så här myckt mat när jag var ung skulle jag ju klurat ut något sätt att lösa det på redan då!

Sen åkte vi hem efter någon timmes väntan på att sederingen skulle gå ur kroppen. Då passade hon fräckt på att pilla på ställen som man gärna vill att dom inte rör. När man är oförmögen att säga ifrån?

Matte mumlade något om att det skulle bli lastningsträning på schemat nu under våren när jag väl efter lite trilskande klev på släpet. Birgitta och Björn dök upp och hjälpte till, Matte tyckte dom var jättesnälla men jag är lite mera tveksam till vad det skulle vara bra för.

Tro inte att detta var det enda som hände idag, väl hemma så visade det sig att alla ridskoletrotjänarna hade hittat ett hål i staketet och gett sig ut på utflykt. Dom kom bort till våra hagar och fikade en stund innan dom drog vidare. Sedan fick alla som var på plats hjälpas åt att mota in dom i hagen igen när fikapausen var slut. Ganska imponerande med så många lösa hästar. Hur många är dom egentligen, 25-30 eller något? Allt gick bra i alla fall vad vi kunde se. En tappad sko var det allvarligaste som hände tror jag.

Föresten, har ni hört att Johanna har hittat en ny älskling? En fin isis, Krille Kristall har jag för mig att han hette. Vilken man, tänk om man hade hans frisyr...

Gnägg!

/Besse